Vi är kursdeltagarna på Färnebofolkhögskola som studerar Klimat och förändring med Filmen som verktyg. Vi har skapat denna bloggen för att ytterliggare sprida information, inspiration och engagemang om klimatfrågorna - och det vill vi göra med våra filmer, tips om event och webbsidor eller bara genom vårt engagemang. Välkommen - du behövs för att det skall förändra.

Waste Collection.

På Bohusläns museum i Uddevalla är det en utställning som pågår mellan 28 januari och 4 mars som kallas "Waste Collection - att leva på Kairos sopor".

Möt Kairos informella sophämtare, Zabbaleen, som varje dag samlar in ca 7 000 ton sopor i staden med 20 miljoner invånare. I stadsdelen Manshiyet Nasr finns många mikroföretag som återvinner det mesta av soporna och som sysselsätter nästan 50 000 personer.
Utställningen handlar om ett globalt miljöproblem med växande sopberg i världens storstäder, men visar också hur sopor kan tas tillvara och få nya användningsområden.

Zabbaleen har blivit internationellt uppmärksammade för sitt återvinningsarbete. Inte minst under våren 2009 då Egyptens regering beslutade att tvångsslakta alla grisar i presumtivt syfte i samband med svininfluensan. Måga av Zabbaleen är kristna och grisarna utgjorde en viktig del av återvinningen då de åt upp det organiska avfallet.

I utställningen visas dokumentärt foto, film och material återvunnet av Zabbaleen, samtida design gjort av skräp samt ett konstverk av den svenske konstnären Johan Svensson som varit i Kairo och gjort en poetisk stop-motion film utifrån Kairos alltid närvarande skräp på gatorna.


Waste Collection, utställning Upplandsmuseet 4 februari - 1 maj 2011


Vi tänker besöka utställningen denna fredagen, 24/2, och göra det till en heldag i Uddevalla, varför inte göra det du också?

 

 



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Visit InfoServe for backgrounds or to create a business website.