Vi är kursdeltagarna på Färnebofolkhögskola som studerar Klimat och förändring med Filmen som verktyg. Vi har skapat denna bloggen för att ytterliggare sprida information, inspiration och engagemang om klimatfrågorna - och det vill vi göra med våra filmer, tips om event och webbsidor eller bara genom vårt engagemang. Välkommen - du behövs för att det skall förändra.

Växthöghus

Har ni sett något coolare?


Kolla in det --> här.




Mer information om Ateljén!

På fredag och lördag är det äntligen dags! Då visar jag och Studiefrämjandet upp ateljén och berättar mer om kommande aktiviteter i form av workshops, sycafé och klädbibliotek.
Vi bjuder på en kopp kaffe eller té (och dopp ska vi minsann också få till) och så har ni möjl...ighet att kolla in mina smycken och kläder från mitt märke 'i min garderob'. Jag bjuder på 20% premiärrabatt på allt under dessa två dagar!

Öppettider dessa dagar är som följer:

FREDAG 14:00-19:00 (Då är Elinor från Studiefrämjandet också på plats!)

LÖRDAG 12:00-18:00

På lördag framåt eftermiddan bjuds det dessutom på levande musik!

VÄLKOMNA!!!


Öppet hus och smygpremiär!

Smygpremiär på Ateljé Återanvänd som kommer att husera Klädoketet, Redesign, sycafé och klädbibliotek blir det, för er som är intresserade av hållbar klädkultur! Vi har öppet hus, berättar om verksamheten, visar redesignade smycken från I min garderob och bjuder på lite fika. Välkomna!

Fredag 24de feb 14-19
Lördag 25te feb 14-19

Adressen är cederbourgsgatan 6, mitt emot världskulturmuseet.

Besök deras hemsida --> här.




Ekostore fyller fem år!

 

Det blir kalas på Ekostore med massa goda saker att äta!

Besök deras facebook här.

 

 



BANANAS.

Filmen Dole Food Company inte vill att du ska se.

Idag på Doc Lounge, för 70 :- på Världskulturmuseet i Göteborg, kan du se uppföljaren på filmen vars trailer är här nedanför. Många av oss kursdeltagare skall självklart dit, och vi har taggat genom att se denna första filmen BANANAS idag.

Upptäck baksidan av ett så pass stort matföretag. Hemsidan finns här.






Ni har väl inte missat Klimataktion?

Klimataktion lanserades den 18 maj 2008 inför fullt hus på KTH. Vi är en förening som inte nöjer oss med mindre än en klimatpolitik som tar vetenskapen på största allvar och har överordnad prioritet, för om vi inte klarar den här utmaningen riskerar vi att förlora allt annat.

Vi står öppna för alla som kan ställa sig bakom vår plattform, oavsett utgångspunkter och politiska, religiösa eller andra hemvister. Vi vill vara medborgarnas och det civila samhällets röst, en aktiv kraft för den nödvändiga omställningen.

Vi föreskriver inte i detalj hur politiken ska föras, eller hur våra medlemmar ska tycka i olika frågor. Men vi vet att individuella konsumtionsval eller rena marknadslösningar inte kommer att vara tillräckligt. Vi måste få en annan politik. För att politiken ska sporras framåt krävs folkrörelser som sänder en klar och tydlig signal: vi insisterar på omedelbar handling!

I Klimataktion ryms lokala nätverk och olika ämnesnätverk. Föreningen har en riksstyrelse med två talespersoner. Det finns också lokala föreningar med egna styrelser på tre ställen i landet, Stockholm, Sundsvall och Uppsala. Föreningen ägnar sig åt att:

  • informera om klimatförändringarna och åtgärder mot dessa genom folkbildning, opinionsbildning, publicistisk verksamhet och påverkansarbete.
  • bedriva studier kring klimatförändringarna och rättvisa åtgärder mot dessa.
  • mobilisera människor till manifestationer och aktioner mot klimatförändringar och klimatförändrande verksamheter.
  • samverka tätt med andra organisationer, inte minst med den internationella klimatrörelsen, i syfte att nå gemensamma mål.

Men det är inte vi som bestämmer. Det gör alla som engagerar sig i processen! Gå med i kampen, bli medlem! Både du och din organisation behövs.

Kolla in deras sida --> här.



Age of Stupid.




Idag har vi i kursen valt att titta på Age of Stupid en spel/dokumentärfilm.



Ett gruppfoto från förr.

Ett fint gruppfoto när vi var i Ekobyn från vår lärare Susanne. Oj så många vi var då.

 

'



Waste Collection.

På Bohusläns museum i Uddevalla är det en utställning som pågår mellan 28 januari och 4 mars som kallas "Waste Collection - att leva på Kairos sopor".

Möt Kairos informella sophämtare, Zabbaleen, som varje dag samlar in ca 7 000 ton sopor i staden med 20 miljoner invånare. I stadsdelen Manshiyet Nasr finns många mikroföretag som återvinner det mesta av soporna och som sysselsätter nästan 50 000 personer.
Utställningen handlar om ett globalt miljöproblem med växande sopberg i världens storstäder, men visar också hur sopor kan tas tillvara och få nya användningsområden.

Zabbaleen har blivit internationellt uppmärksammade för sitt återvinningsarbete. Inte minst under våren 2009 då Egyptens regering beslutade att tvångsslakta alla grisar i presumtivt syfte i samband med svininfluensan. Måga av Zabbaleen är kristna och grisarna utgjorde en viktig del av återvinningen då de åt upp det organiska avfallet.

I utställningen visas dokumentärt foto, film och material återvunnet av Zabbaleen, samtida design gjort av skräp samt ett konstverk av den svenske konstnären Johan Svensson som varit i Kairo och gjort en poetisk stop-motion film utifrån Kairos alltid närvarande skräp på gatorna.


Waste Collection, utställning Upplandsmuseet 4 februari - 1 maj 2011


Vi tänker besöka utställningen denna fredagen, 24/2, och göra det till en heldag i Uddevalla, varför inte göra det du också?

 

 



Tips på Artikel.

Om ni inte känner er övertygna att skriva upp er på listan kommer här en artikel att få er att känna mer engagemang från Klimataktion. Klicka -->här.



Radikalisera klimatpolitiken nu!

Är du, liksom vi, oroad över den globala uppvärmningen som sker?


På Radikalisera Klimatpolitiken nu kan DU göra skillnad! Klicka på överskriften för att komma till hemsidan.

Nätverket Radikalisera klimatpolitiken nu består av människor som är oroliga för att alltför lite händer för att åstadkomma förändringar som ser till att livet här på jorden fungerar på ett sätt som är långsiktigt hållbart.

Vi har därför formulerat ett upprop. Syftet är att sätta press på de politiska partierna att våga diskutera hur pass radikala lösningar som kan behövas för att begränsa den globala uppvärmningen så pass mycket som forskarna anser behövs.

För närvarande spelar mänskligheten rysk roulett med klimatet. Ingen vet hur illa det kommer att bli, men det finns en påtaglig skillnad mellan de stora risker som forskare lyfter fram och den uppmärksamhet som dessa frågor får från de politiska partierna.

Det mest tragiska med den globala uppvärmningen är att de som gett upphov till utsläppen är vi i den rika delen av världen, samtidigt som de som drabbas hårdast är redan fattiga människor och kommande generationer. Det gör att vi i den rika världen har ett speciellt ansvar för att göra vad vi kan för att minska klimatförändringarnas omfattning. Därför måste vi också vara beredda att ompröva vår egen livsstil. Det behöver inte vara negativt. För forskningen visar att stigande konsumtionsnivå i ett rikt land som Sverige inte ökar den tillfredsställelse som människor upplever.

 

Skriv på du med, vi behövs allihop för att förändra.

 

 



Internationella kvinnodagen.

När vi är en grupp av bara tjejer är det självklart att vår dag den 8e mars skall vara tillägnad dagens syfte! Detta gör vi genom att gå på ett seminarie av den globala skolan: Kvinnors situation i världen. Seminariet äger rum mellan 8.30 och 15.00 på Pedagogen, Göteborgs Universitet. Ta en titt --> här.



Det är gratis och ett perfekt sätt att spendera Internationella Kvinnodagen på. Sista anmälningsdag är 23 februari.




Effektbloggen.

Om Effekt

Effekt är ett samhällsmagasin om klimat- och hållbarhetsfrågor. Vi tycker att det är en självklarhet att den spännande omställning som vi har framför oss skildras i en egen tidskrift. I reportage och artiklar, med de bästa skribenterna, fotograferna och illustratörerna vill vi inspirera till förändring.

Vi vill också bredda klimatfrågan till att inte bara handla om koldioxidutsläpp utan koppla ihop den med ekonomin, oljetoppen, utfiskningen av havet och så vidare. Kort sagt: det grundläggande problemet med vårt samhälles överkonsumtion av jordens resurser.

 

Besök deras hemsida --> här.



Filmandet klart!

Nu har vi filmat klart vårt material för våra filmer och det är dags för redigering i ABF:s studio.

Det betyder också att vi går tillbaka till som det brukar vara med två dagar film och tre dagar av mer inriktning på miljöfrågor och föreredelse av Workshop och vår festival - alltså många tips framöver!




Four Horsemen.

Filmen vi valde att se under Filmfestivalen här i Göteborg som vi varmt rekommenderar.



Beskrivning av filmen:

THE FOUR HORSEMEN ARE COMING.

Global mega-trends are converging when governments, organised religion and mainstream economists have stalled.

Understanding we will never return to ‘business as usual’ 23 thinkers, advisors and Wall Street money-men break their silence and explain how the world really works.

 

Besök också filmens hemsida, klicka --> här.

 

 



Visit InfoServe for backgrounds or to create a business website.