Vi är kursdeltagarna på Färnebofolkhögskola som studerar Klimat och förändring med Filmen som verktyg. Vi har skapat denna bloggen för att ytterliggare sprida information, inspiration och engagemang om klimatfrågorna - och det vill vi göra med våra filmer, tips om event och webbsidor eller bara genom vårt engagemang. Välkommen - du behövs för att det skall förändra.

Studieresa till Bryssel.

En Studieresa till Bryssel med nästa alla i klassen plus några mycket trevliga individer till. Vi besökte Europa Parlamentet, gick på workshop hos Jordens vänner, besökte flera mysiga cafén och trevliga restauranger, föreläsningar och fick upptäcka Bryssel tillsammans. Så roligt och så lärorikt.

Detta var vår upplevelse:













Höstens stora Projekt.

Höstens stora Projekt är vårt Studioprogram som inspelas och sänds i December månad.

Inför klimattoppmötet i Durban frågar vi oss - " Vilka väntar vi på? "

Kan politikerna fatta beslut som gör våra städer mer hållbara, eller är det vi individer som måste ta saken i egna händer och agera. Ska vi verkligen vänta på att världens makthavare ska komma överens om hur i vi i fortsättningen ska behandla vår jord?

Programet är 30 minuter och innehåller tre inslag som eleverna gjort. Programledaren Karolina Jörn kommer även intervjua gäster i studion mellan inslagen.


Hoppas ni tar er en titt!

Programmet har premiär 13 December på Öppna Kanalen - Göteborg.



Hur det kan se ut under inspelning.

Mitt uppe i filmandet av inslagen till Studioprogrammet.






Omställningsnatta.

Under Kulturnatta i Göteborg hade vi på Färnebofolkhögskola Omställningsnatta i Viktoriahuset här i Göteborg.

Vi hade spel, öppen scen, olika organisationer på besök, toalettpoesi, öppen scen, sy-verksta', bio och mycket mer.

Det blev en lång dag med mycket pyssel inför kvällen.

 












Besökte Ekobyn Utsikten.

På Orust ligger en Ekoby vid namn Utsikten med hållbarhet i fokus.

Såhär beskriver de vad deras by symboliserar:

Ekobyn i Lilla Krossekärr skall bidra till ett långsiktigt hållbart samhälle; ett samhälle som kan bibehålla sin jämnvikt gentemot naturen samtidigt som människors livskvalitet kan utvecklas. Hållbarhet på den lokala nivån berör förutom ekologiska även ekonomiska, sociala, organisatoriska, historiska och estetiska aspekter.


Vi var glada över att få besöka byn med Maria som guide. Gästfriheten, den vackra miljön och den inspirerande drivkraften hos invånarna var verkligen en upplevelse.





















Vill ni besöka deras hemsida klickar ni --> här.



Ett morgonbesök.

Till Ekolivs Fram för att köpa fika för dagen och maten för helgen. Rekommenderas!






Brainstormar inför vårt Studioprogram.







Den Stora Förnekelsen - kapitel för kapitel.

I vår kurs läser vi boken Den Stora Förnekelsen av Johan Rockström och Anders Wijkman.

Såhär beskrivs boken av bokus:

Varför är det så svårt för samhället att hantera miljö- och klimatkrisen? Varför händer så lite? Vi fortsätter att leva med myten om den eviga materiella tillväxten - som om jordens tillgångar vore oändliga. Vi lånar av framtiden, av våra barn och barnbarn.


När naturresurserna förslösas redovisas det som ökat välstånd i ett lands räkenskaper. Men allt kan inte mätas i pengar. Vi behöver en ny metod att mäta välfärd, en ny ekonomisk modell och ett annat sätt att tänka och agera.


Anders Wijkman och Johan Rockström tillhör Sveriges internationellt mest kända namn inom klimat- och miljöfrågor. De kombinerar politisk kunskap, erfarenheter av internationella förhandlingar, vetskap om forskning och om maktförhållanden - till en berättelse om allt som måste ske om vi inte ska förstöra miljön och dämed även ekonomin.

Vill ni också äga boken så klicka --> här.


Vi tar kapitel för kapitel genom att vikursdeltagare skapar lektioner utifrån dem i mindre grupper. Ett utmärkt sätt att lära och fördjupa sig.



Visit InfoServe for backgrounds or to create a business website.