Ny fin bakgrund!
Världsmiljödagen har skaffat hemsida!
Vill du designa kläder genom återanvänt material?
(den 2 april 2012, 17:30 till 20:30)
Nu sätter Ateljé återanvänd igång den första studiecirkeln/sygruppen med redesign-inriktning. Gruppen är för dig som tillsammans med andra vill arbeta med egna eller gemensamma projekt. Cirkeln har ingen lärare, utan bygger på att man utbyter erfarenheter, kunskaper... och idéer med varandra.
Initiativtagare till gruppen är Emma Grundström som bl.a. gått Recycle-design på Eskilstuna Folkhögskola, samt pluggar Ledarskap i slöjd och kulturhantverk på GU.
Förslag på tider är Måndag, Tisdag eller Onsdag eftermiddag/kväll.
Är du intresserad anmäl dig till elinor.askmar@studieframjandet.se och skriv vilken eftermiddag/kväll som passar dig bäst!
Vi har gratis test workshop!
Torsdagen den 3e Maj har vi en gratis test-workshop innan vi skall turnera med våra filmer till skolor över hela Västra Götaland!
Vi vill kalla det ett genrep med testpublik, men det är också det enda tillfället för allmänheten att delta i Workshop!
Är DU intresserad?
Kommentera detta inlägg och skriv in din mailadress så tar vi kontakt med dig med mer information! Vi ses då!

Gemeko tipsar inför sommar och vår!
Solen är med oss fler och fler timmar per dag och våren börjar kännas i luften, vilket gör det ännu lättare att agera på ett sätt som du som person och naturen mår bra av. Gemeko rekommenderar:
- Att du tar ut cykeln ur förrådet och börjar cykla redan nu. Vardagsmotion, en tidig solbränna och ett färdmedel där du inte smutsar ner luften.
- Att du sticker ner några frön i krukor i fönstret för att se vad som kommer upp. Ta vad du har hemma. Kikärtorna, fröna i chilifrukten eller pumpan. Odling är lite av en lek, gör det inte för svårt och ha kul. Täck över krukan med en plastpåse med små hål i till skotten tittar upp och se till att jorden är fuktig.
- Att du tänker en extra gång innan du bokar flygresan till andra sidan jorden. Vad vill du uppleva? Värme, sol, kultur, äventyr, spännande möten med människor? Kanske du kan uppleva just de genom en tågresa eller på din nysmorda cykel? Hör av er om ni vill ha tips och trix för en grön och rolig semester.

Två goda nyheter för dig med stort hjärta!
Gå in och kolla --> här.

Där finns också filmer om apparna så du får all info du behöver för hållbar shopping - och all pepp!
Mördande mode - nej tack!
Sportlovstrafik året runt! Mobilitetskväll.
Ekocentrum bjuder in till en inspirerande kväll med fokus på alternativa transporter i storgöteborg den 21 Mars.
Vi trafikanter står inför höjda parkeringsavgifter, trafikförsäkringar, bensinpriser och kommande trängselskatt m.m. Det är dags att tänka om.
Med hjälp av befintlig trafikstatistik visar vi möjligheter, för en möjlig stark utvecklingen av bilpooler och elfordon. Presenterar de miljö och ekonomiska nyttorna som ett nytänkande kan ge för både för privatliv och företagen. Samt hittar samklang med nya västsvenska paketet möjligheter.
Kortare föreläsningar av Sven Hagnell, marknadschef, GazE-bike samt Peter Algurén, VD, Sunfleet, Ulf Jakobsson, marknadschef, Move About.
Med efterföljande paneldebatt med Sven, Peter, Ulf och Andes Roth, miljöchef på Trafikkontoret Göteborgs Stad.
Läs mer genom att trycka på bilden:
Missa inte heller möjlighet att prova demo bilar och cyklar utanför Ekocentrum!
Behöver ni vårpepp?
Ett interaktivt symposium om kraften att förändra vår gemensamma framtid!
Tänk om allt som krävs är människor som du och jag för att få till stånd en mänsklig närvaro på denna planet som är miljömässigt hållbar, socialt rättvis och existentiellt meningsfull…
Symposiet är en djupgående utforskning av hur vi tillsammans kan börja förverkliga dessa djärva visioner. Hur vi som medskapare kan vara början till en ny världsbild och era av samhörighet och ömsesidighet snarare än separation, en värld där våra handlingar länkar oss samman med varandra och med naturen och skapar välbefinnande för individer, organisationer, samhällen och ekosystem – med respekt för såväl människors som naturens rättigheter.
Denna interaktiva, upplevelsebaserade workshop bygger på övningar och videoinslag och syftar till att ge oss fördjupad känslomässig insikt om vår värld - var vi står, hur vi hamnade här och vad som behövs för att medskapa en ny framtid.
Om du är redo att bli omskakad, berörd och inspirerad till handling, om du vill delta i ett blomstrande globalt nätverk med likasinnade, djupt engagerade människor – då inbjuder vi dig att delta på detta seminarium.
Symposiet är en del av den globala rörelsen Pachamama Alliance, som i Europa går under namnet Be the Change.
Detaljer:
Tid 9-16. Kom i god tid, gärna 15 min i förväg.
Deltagaravgift 400 kr (200 kr för icke förvärvsarbetande vid behov), inklusive fika, lunch, frukt. OBS - Föranmälan! Begränsat antal platser, boka i tid!
Anmälan till info@gemeko.se. Bifoga namn och mobilnummer.
VARMT VÄLKOMMEN
Emma, Klara, Amanda
Heldag om integration.

INTEGRATION - ANGELÄGET FÖR SKOLAN!
Spännande heldag på Världskulturmuseet i Göteborg 26 april
På programmet står MasthuggsTeaterns föreställning Mirad och hans mor, När kriget drabbar
– ett material framtaget av Röda Korset, en interaktiv workshop med två nya internetbaserade spel från Amnesty Internationals projekt Angeläget, Friends integrationsprojekt Meet my friends och en utställning på Världskulturmuseet – producerad av Forum för levande historia
– Spelar roll.
Anmäl dig senast 16 april!
Läs mer om både Globala Skolan och detta eventet --> här.
Tips från Jordens Vänner!
Välkommen på Jordens Vänners första lunchföreläsning 22 mars kl 12-13!
Varför går inte tågen som de ska? Mikael Nyberg, författare till Det stora tågrånet, berättar hur den svenska järnvägen är körd i botten genom bolagiseringar, privatiseringar och fortsatt gynnande av bilismen.
Frågestund och signering av boken. Extra förmånligt pris för medlemmar i Jordens Vänner!
“En lysande bok om avregleringen av järnvägen i Sverige. Hård dom över okänsliga privatiseringar. Perfekt på resan om tåget kommer.” Dagens Nyheter
“Margaret Thatcher vägrade det svenska politiker vågade – privatisera järnvägen. En lysande granskning av det ofattbara tågkaos som drabbat medborgarna.” Aftonbladet
“Orsaker och effekter blottläggs i denna bedövande väldokumenterade och välskrivna bok, som borde bli obligatorisk läsning för alla beslutsfattare.” Svenska Dagbladet
Jordens Vänners ordförande Ida Nilsson är på plats och diskuterar vad som görs, bland annat i Tågupproret och “Mer makt åt gående och cyklister”. Enkel lunch serveras till självkostnadspris. Föreläsningen är gratis.
Anmälan görs till Lisa Persson, lisa.persson(a)jordensvanner.se senast den 16 mars. För mer information ring 031-12 18 08 eller skicka ett mejl.
Jordens Vänner hittar du på Jungmansgatan 37. Hållplats: Jungmansgatan, buss 60 mot Masthugget.
Jordens Vänners hemsida hittar du --> här.
Café Planet - Omställningsträff.
Ett brev från Omställning Göteborg, är det inte dags att vi ALLA går samman för att förändra?
Läs mer här:
För drygt två år sedan startade en process här i Göteborg med inspiration från Transition Towns-rörelsen. Vi var några som upplevde att den rörelsen bar på en hel del klokskap kring lokal omställning och förändringsprocesser, och bestämde oss för att försöka sätta igång ett lokalt initiativ som kom att kallas Omställning Göteborg. Detta initiativ har sedan under lösa former försökt initiera samarbeten, mobilisera folk och konkreta omställningsprojekt.
Vi ser att det finns en rad mindre grupper och föreningar som arbetar i liknande anda för ökad lokal självförsörjning, mer direkt demokrati, för en bättre hushållning av våra gemensamma resurser, med kreativa tankar kring nya ekonomiska modeller, med en förståelse av att människors inre och världen där ute hänger ihop osv. Som enskilda grupper är våra röster relativt svaga, men gemensamt blir vi en stark rörelse som snickrar på ett nytt paradigm.
Vi från Omställning Göteborg skulle gärna se ett mer organiserat samarbete lokalt kring de här frågorna. Vi vill gärna att du och din förening är med och tänker kring en samarbetsplattform för omställningsinriktade grupper i Göteborg. Samarbeten kan ibland verka tyngande, men vi ser många möjligheter till att hjälpa varandra med saker som opinionsbildning, resursdelning (lokaler, kunskap etc), utbildningar, marknadsföring, kartläggningar etc.
Vi vill därför bjuda in dig till en träff på Café Planet (Ekocentrum) onsdagen den 21/3 kl 17.30-20.00. Drop in från 17.00.
Vi bjuder på mat!
Anmäl om dig gärna så att vi kan beräkna mat till:
elinor.askmar@studieframjandet.se, 0762-292452
Ta gärna med någon mer från din förening/organisation eller ditt nätverk, eller tipsa oss om andra vi borde bjuda in.
Miljömärkning av tjänster på Ekocentrum.
Att märka försäkringar med Bra Miljöval.
SVN (Social Venture Network), Folksam och Naturskyddsföreningen bjuder in till seminarium!
Att miljömärka livsmedel, shampo, tvättmedel och textilier är något som vi förstår. Men att miljömärka tjänster är inte lika lätt. En varukedja har en logisk början och ett logiskt slut, men var börjar och slutar tjänsten?
Tjänstesektorn står i dag för en klar majoritet av Sveriges BNP. Det är också där den största tillväxten kommer att ske i framtiden. För en hållbar framtid är det nödvändigt att den tjänsteproducerande sektorn hittar lösningar för att ta ett större miljöansvar.
Naturskyddsföreningens miljömärkning Bra Miljöval presenterade därför "Bra Miljöval Bilförsäkring och Småhusförsäkring" 2011. Folksam blev sedan det första svenska försäkringsbolag som erbjuder dessa produkter i sitt försäkringsutbud.
En miljömärkt försäkring för bilar och småhus, ställer krav på att skaderegleringen av skador sker med höga krav på miljöhänsyn och av aktörer som klarar högt ställda krav på sin verksamhet. Det innebär också att försäkringskapitalet, i avvaktan på kostnader för skador, placeras så att det också bidrar till mindre miljöpåverkan.
Bilar och småhus är de första försäkringarna som kan mätas mot miljömärkningskrav, men också andra försäkringar eller finansiella produkter skulle på motsvarande sätt kunna hanteras genom miljömärkning.
Program:
13:00 Pia Jertfelt, SVN Sweden, hälsar välkomna
13:10 Eva Eiderström, Naturskyddsföreningen, om arbetet som lett fram till miljömärkta försäkringar.
Karin Stenmar,om Folksams arbete för att miljömärka sina produkter.
13:50 Paneldiskussion: Kan miljömärkning vara en väg för att tjänstesektorn lättare ska ta sig an arbetet med klimat-och miljöfrågor?
Med: Natalja Koniouchenkova, Ekocentrum, Elisabeth Nore, SIRP och Ingrid Westerfors, Ekobanken.
14:30 Afternoon tea serveras
Deltagande är kostnadfritt. Vi bjuder på afternoon tea.
Anmäl dig senast den 28 mars här.
Nyinvigning av det hållbara kontoret!
I temarummet lyfts EcoEasy-produkterna fram tillsammans med tips, idéer, fakta och lösningar för besökaren att läsa, prova, känna och reflektera. Kontoret består av alla de delar som behövs för dagligt kontorsarbete – allt från stolen, datorn och skrivbordet till toaletten, skrivarlösningen, kaffemaskinen och städskrubben.
Vi samlas i konferensrummet Solen för att lyssna på Karin Lundquist från Miljöstyrningsrådet, som kommer att berätta om vilka krav med avseende på miljö och människa som kan ställas vid både offentlig och privat upphandling för att få hållbara produkter till ditt kontor.
Därefter presenterar Johanna Jigmo-Linde från Staples vad Det hållbara kontoret handlar om och inviger även temarummet. Slutligen bjuds du på dryck och tilltugg (det sistnämnda från Lärjeåns Trädgårdar).
Varmt välkommen till en spännande eftermiddag måndagen den 19 mars!
Våra Repotage från Viktoriahuset.
Världfredsdagen.
Färneborepotaget.
Vill du ha en grundläggande miljöutbildning?
Plats: Ekocentrum, Aschebergsgatan 44, Göteborg (Hållplats Kapellplatsen)
Öppet utbildningstillfälle med föranmälan och avgift.

Inslagen från vårt Studioprogram.
Café Planet - Ekorecensenter.

Stumfilmen Valet!
Bara att gå in och titta i vårt Stumfilmsinlägg --> här.
KRAV:s Lunchseminarium med marknadsrapport!
lunch tillsammans med restaurangerna Grand Hotel, Groovy Food och Chez Madame. Under seminarierna har du
möjlighet att lyssna på korta föreläsningar om hur KRAV-anslutna företag valt att marknadsföra sina produkter och hur KRAV-certifierade butiker arbetar konkret för att öka eko-försäljningen.
Anmäl dig --> här nedan senast den 15 mars.

Hur vi kan leva hållbart 2030 - en blueprint för framtiden.
Vårt ekonomiska system inrymmer flera paradoxer och dilemman som måste hanteras för att komma fram till en ekologiskt hållbar utveckling. Rekyleffekten innebär att teknisk utveckling inte leder till en bättre miljö om den resulterar i större volymer. Ökad produktivitet leder till ökad produktion om inte arbetstiden minskar i samma mån. Christer Sanne presenterar också en ny (opublicerad) analys som är något så otidsenligt som ett "blueprint" för framtiden: hur kan vi leva hållbart 2030.

Nu denna Onsdag 14/3 mellan 18.00 och 19.30, här i Göteborg.
Ni har väl inte missat Café Planet?

Är det inte dags för dig att söka till vår skola du med?
Nu finns andra års Trailers och filmer här på bloggen.
Ta en titt på 2009/2010 års deltagares filmer och trailers eller på 2010/2011 års deltagares trailers här på bloggen!
Du hittar dom under ARKIV på Maj 2010 eller Maj 2011, eller under KATEGORIER på Våra Trailers eller Våra Filmer.
Vårt brott heter ansvar.
Veckans hjälte!
Det är nämligen:
Kläddesignern Annika Matilda Wendelboe vill bidra till något som är bra för jorden och har designat en klädkollektion där alla kläder går att återanvända eller kompostera. Hon använder en designstrategi som har introducerats i Sverige av nätverket Cradle Net och som tar kretsloppstänk till helt nya nivåer.
Läs mer om det genom att trycka på bilden!Studiebesök i Uddevalla.
Fredagen för två veckor sedan tog vi oss, som sagt, ett studiobesök på Bohusläns museum i Uddevalla.
Vi såg utställningen Waste Collection som vi skrev om i detta inlägget, en sevärd och lärorik liten utställning med material skapat av sopor samt fakta om hur det går till i Kairo. Väl rekommenderat.
Vi avslutade också med att gå på kulturcafét Yerba, som ni kan läsa om här.





